De laatste jaren specialiseerde ik me in energie. Samen met omwonenden, belangenorganisaties, initiatiefnemers en overheid een zoekgebied binnenstebuiten keren om de windturbines integraal in het landschap te passen. Met finesse en slagkracht leid ik deze uiterst gevoelige projecten communicatief in goede banen. Bekijk mijn cv voor gedetailleerde informatie en meer projecten.
In het poldergebied tussen Oss en 's-Hertogenbosch willen gemeenten, provincie en Rijk duurzaam energie opwekken met windturbines. Een pittig project, waarin we samen met belanghebbenden puzzelen aan een gedragen plan. Ik stapte begin 2023 op een rijdende trein, en die lijkt maar niet te stoppen. Het project verveelt nooit, maar je moet als communicatieadviseur wel stevig in je schoenen staan. Evenwicht bewaren tussen twee gemeenten, en uiteenlopende wensen van omwonenden, belangenorganisaties en initiatiefnemers. In- en extern streven naar een begrijpbaar en transparant verhaal. En een gezonde portie crisiscommunicatie. De Duurzame Polder is verder gevorderd dan andere energieprojecten waarvoor ik mocht werken, daarmee breid ik mijn ervaring in de sector elke dag uit.
In de Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS) werd de Baars aangewezen als zoekgebied voor grootschalige energieopwek. Naast energie liggen er in het gebied opgaven op vlak van water, natuur, klimaat en recreatie. Dat schept mogelijkheden, maar maakt de puzzel ook groter. Het is een complex bestuurlijk proces: vier gemeenten, een provincie en het waterschap zijn betrokken. Bovendien kijken belangrijke stakeholders als Beekse Bergen, lokale energiecoöperaties en de omgeving met argusogen mee. Mijn taak? Op zoek gaan naar een geschikt communicatie- en participatiemodel om samen met de omgeving een gedragen advies op tafel te leggen. Daarnaast leid ik het omgevingsteam.
Dankzij mijn opdracht voor energiehub de Baars, kreeg ik de kans om ook voor de aangrenzende energiehub Kattenberg communicatiebegeleiding te voorzien. Ik adviseerde de drie betrokken gemeenten Hilvarenbeek, Oisterwijk en Oirschot in de positionering van de stakeholders en de formulering van een krachtige kernboodschap. Dat deed ik in drie Factor C-workshops.
REKS is een afkorting van Regionale Energie- en Klimaatstrategie. Met de REKS brengt regio Hart van Brabant in kaart hoe en waar we energie kunnen besparen, duurzaam opwekken en hoe we onze omgeving kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat.
Ik zette voor de REKS een nieuwe communicatiestructuur met een uitvoerend communicatieplan op waarmee ze vandaag nog steeds werken. Naast communicatiebegeleiding van de REKS mocht ik meedenken over het opzetten van een Publiek Ontwikkelbedrijf. Met dit Ontwikkelbedrijf houdt de overheid in de regio regie op de energietransitie, garandeert zij lokaal eigendom en wordt er geïnvesteerd in klimaatmaatregelen. Dit is uniek in Nederland!
De provincie Noord-Brabant streeft naar een 100% duurzame energie in 2050. Om dat voor elkaar te krijgen, zet zij fors in op tientallen projecten: een Alliantie Energieopslag voor baanbrekende innovaties, een Ontzorgingsloket voor maatschappelijk vastgoed of de organisatie van de Brabantse Circulaire Innovatie Top 20. De provincie doet vanalles. En ik mocht al deze projecten - en een 60-tal projectleiders - van communicatieadvies voorzien met als doel zoveel mogelijk Brabanders bij de energietransitie te betrekken.
64.000 gezinnen van groene, hernieuwbare en betaalbare stroom voorzien. Dat is de ambitie van het windpark Ventori. Vier spelers in de windenergie onderzoeken samen de mogelijkheid om dat nieuwe windpark de komende jaren te realiseren in Tongeren en Riemst. Ik stond aan de lat voor het strategisch communicatieplan. Het doel? De communicatie naar de bewoners van het projectgebied in goede banen leiden en zo een bijdrage te leveren aan de Vlaamse klimaatdoelstellingen.
Bekijk mijn CV voor meer ervaring en projecten.